Tiramisu
A tiramisu egy olasz eredetű desszert, ami az egyik legnépszerűbb és legismertebb olasz édességek közé tartozik.
A neve olaszul "tiri mi su", ami annyit jelent, hogy "hozz magaddal", valószínűleg az erős kávé és a rum tartalma miatt.
A tiramisu réteges sütemény, amelyben az alapvető összetevők a mascarpone sajt, tejszín, tojás, kávé és piskóta. A piskótát általában kávéban és rumban áztatják, majd rétegezik a mascarpone krémmel. A tetejét pedig kakaóporral szórják meg.
A tiramisu ízében édes és krémes, a kávé, a rum és a mascarpone kiválóan harmonizálnak egymással. Sokan szeretik az intenzív kávé ízét és a krémes állagát ebben az édes desszertben.
A tiramisu nagyon népszerű desszert az olasz éttermekben és otthon is könnyen elkészíthető.
Kiváló választás lehet egy ízletes és elegáns édességnek, ha vendégeket fogadunk vagy egy különleges alkalomra készítjük el.
Elkészítéshez a hozzávalókat lent találod, eszközöket pedig itt
Hozzávalók:
- 250g mascarpone
- 250ml tejszín
- 100g porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 csésze erős fekete kávé
- 2 evőkanál rum
- 1 csomag babapiskóta
- kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
1. Először készítsük el a kávét, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy tálban keverjük össze a mascarpone-t, a porcukrot és a tojás sárgákat, majd állítsuk félre.
3. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá.
4. Keverjük össze a mascarpone keveréket a tejszínhabbal óvatosan, hogy ne törjön össze.
5. Egy kis tálba keverjük össze a kávét és a rumot.
6. Egy tál alját béleljük ki a babapiskótával, majd locsoljuk meg a kávé-rum keverékkel.
7. Azután öntsük rá a mascarpone krémet, majd ismételjük meg a rétegezést, amíg el nem fogy a krém és a piskóta.
8. Végül szitáljunk rá kakaóport a tetejére.
9. Hagyjuk legalább 2-3 órát hűlni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
10. Tálalás előtt vágjuk szeletekre és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Robotgép kiegészítők, tartozékok a tepsibolt.hu oldalról alkatrészek pedig, a berinashop.hu oldalon rendelhetők!